Friday 11 January 2008

Italian Dinner

I'm so happy these days for Biyou is always there to help Ma in handling our dinner.(Actually Ma dah takder idea nak masak apa for our dinner:P)

So,today I had Clam Chowder and Prawn & Scallop Gratin,which I really liked the most besides Cream Spaghetti...muahssss!!!Many thanks to you Biyou♪
Fried rice,consisted of prawn,scallops & mushrooms.
My dinner..
Tomato's also nice huh?!
The Clam Chowder(*^-^*)Sedap tau!
First try..
Hmm..I think it's delicious!
Mmmphhh..I'm not wrong!
Sorry for ignoring you!

P/S:Auntie Ahni,ni resipi untuk masak menda alah ni..tp ikut cara Ma yang sempoi amat:P

Caution:
Memandangkan menu ini banyak menggunakan bahan-bahan yang kaya dengan lemak,maka adalah dinasihatkan untuk menggunakan low fat butter,low fat fresh milk serta low fat cheese,untuk kesihatan dan kesejahteraan kita bersama(*^-^*)

Clam Chowder
Bahan-bahan:
1)Littleneck clam or apa2 la jenis clam kecik2 yang ada jual & nampak sedap(kat sini selalu guna あさり)
2)Cabbage(dipotong kecil)
3)Potato(dipotong dadu)
4)Bawang besar(dipotong dadu)
5)Butter
6)Fresh Milk
7)Black Pepper & Salt
8)French Bread

Cara memasak:
1)Mula-mula masukkan butter ke dalam kuali dan tumiskan bawang besar.
2)Setelah bawang bertukar menjadi warna kekuning-kuningan,masukkan clam dan potato dan gaulkan rata semua bahan-bahan di dalam kuali dengan api yang sederhana.
3)Setelah mendidih,masukkan susu segar dan kacau(kecilkan api supaya susu tidak meruap).
4)Setelah adunan menggelegak,masukkan kubis yang telah dipotong dan kacai hingga sebati.
5)Masukkan black pepper+salt dan kacau hingga sebati(kira-kira 30-45minit).
6)Tutup api jika sekiranya potato sudah empuk dan adunan kelihatan seperti ala-ala "mushroom soup".
7)Biarkan adunan sebati selama kira-kira 1 jam sebelum dipanaskan semula sebelum dimakan supaya clam tersebut betul-betul mengeluarkan rasanya yang sebenar..(hehe...paham ke?)
8)Potong french bread di permukaan atas sahaja dan masukkan clam chowder,dan makannnnnnnnnnn

Seafood Gratin
Bahan-bahan:
A.Seafood Fried Rice
1)Prawn
2)Scallop(or apa2 la seafood kegemaran)
3)Mushroom(kalau boleh yang kecil dan bukan yang kembang-kembang tu)
4)Butter
5)Bawang besar(dipotong dadu)
6)Nasi
Cara memasak:
1)Mula-mula panaskan butter dan tumis bawang besar yang telah dipotong dadu dan goreng hingga kuning.
2)Masukkan udang,scallop dan seafood mengikut citarasa masing-masing.
3)Gaul hingga sebati dan akhir sekali masukkan mushroom.
4)Tutup api dan pindahkan masakan ke dalam bekas/pinggan lain.
5)Gunakan kuali yang sama untuk memasak fried rice-gaulkan butter dan nasi hingga sebati.
6)Selepas itu masukkan seafood yang telah dimasak tadi dan gaul hingga sebati/rata.

B.White Sauce
1)Butter
2)Tepung Gandum
3)Fresh Milk
4)Garam(secubit)
5)Melt Cheese
Cara memasak:
1)Mula-mula panaskan kuali dan masukkan butter.
2)Kemudian masukkan tepung gandum.Kecilkan api supaya adunan tidak berketul.
3)Gaul hingga adunan sebati dan masukkan fresh milk.
4)Masukkan garam sedikit sahaja dan gaul lagi sehingga adunan kelihatan separa cair.

Masukkan adunan A(seafood fried rice),diikuti oleh adunan B(white sauce) ke dalam pinggan gratin.Taburkan sedikit melt cheese di bahagian atas sekali dan bakar dengan menggunakan toaster selama 14-15minit.
Tamat dan boleh makannnnnnnnnnnn(^-^)/

3 comments:

KakNi said...

Nampak sedap, tak mau suruh ibu boh resepi ka?

KakNi said...

Thanks for the recipes..... mmm.... ma still have time even though she has to summarize her thesis.. that was great!

Anonymous said...

k.ahni...
saya besa wat keja skolah time malam2 after anak & hubby dah tidog..baghu leh concentrate...lg senyap lg motivation UP!huhuhuhu..so sambey2 tu tempek pi la resepi..bkn susah pon;)sila!sila!try aaaaa