Yesterday was the first time for me to cook meat burger and ebi/prawn burger.
And of course the idea was from Biyou,Ma's good friend from Taiwan.
She's really a good Cook and Ma also learned a lot from her.
THANKS BIYOU(*^-^*)
These are the raw prawn burgers..
..which later became like these..
..and into the final stage:)
The meat burgers
..and fried potatoes.
Similar like those at McD(s)
Preparing for dinner,with Biyou(*^-^*)
Oishisoudeshou??
Ready to eat!!
Dinner session...
..makan x hengat!
P/S:Tokorode,Lu-chan wa ima Nagoya de genki ni shiteiru no kana??Kondo no getsuyoubi ni kaettekitene!Isshoni shuuron wo dasouze(^-^)/
P.P/S:Menu ni nak tulis dalam bahasa rojak oleh la ek?huhuhuhu..
Ebi/Prawn Burger
Bahan-bahan:
1)Fresh prawn(海老)
2)White meat fish(kalau ada la..kat sini ada jual,nama dia 生すり身(白身魚))
3)Black Pepper + Salt(塩コショウ)
4)Tepung Gandum(小麦粉)
5)Bread Crumbs(パン粉)...untuk kulit
6)Eggs(卵)...untuk kulit
7)Lettuce(レタス)
8)Mayonaise(マヨネーズ)
9)Roti burger
Cara memasak:
1)Mula-mula potong udang yang sederhana besar kepada 4-5 bahagian bergantung kepada saiz.
2)"Minch" sebahagian daripada udang tersebut dengan menggunakan pisau.
3)Masukkan udang yang telah dipotong dan di"minch" ke dalam bowl dan gaulkan bersama-sama dengan white meat fish.
4)Masukkan sedikit black pepper dan garam.
5)Bentukkan adunan mengikut cita rasa masing-masing dan salutkan dengan tepung gandum dan biarkan di dalam dulang selama 15-20minit.
6)Kemudian salutkan burger mentah dengan telur yang telah dipukul dengan garpu dan bread crumbs.
7)Panaskan minyak dan ready untuk menggoreng dengan minyak banyak.
8)Masukkan burger ke dalam roti,dan letakkan lettuce di antara daging burger tersebut serta lalukan mayonaise mengikut citarasa masing-masing.
Siapppppppppp!!!
Meat Burger
Bahan-bahan:
1)Minch meat
2)Bawang besar(potong dadu)
3)Black Pepper + Salt(塩コショウ)
4)2 Eggs(卵)
5)Cabbage(キャベツ)
8)Mayonaise(マヨネーズ)
9)Roti burger
Cara memasak:
1)Mula-mula masukkan daging cincang dan bawang besar yang dipotong dadu ke dalam bekas dan gaul rata adunan(jika boleh tekan adunan dengan kuat sedikit untuk memasukkan udara)
2)Masukkan sedikit black pepper dan garam.
3)Bentukkan adunan mengikut cita rasa masing-masing(pastikan burger tidak terlalu tebal).
4)Panaskan minyak dan ready untuk menggoreng dengan minyak banyak.
8)Masukkan burger ke dalam roti,dan letakkan kubis yang telah dipotong nipis/kecil di antara daging burger tersebut serta lalukan mayonaise mengikut citarasa masing-masing.
Siapppppppppp!!!Senangkan??
4 comments:
sedapnya... auntie order satu bulan 3 nanti hehehe
Resipi mana? bok mai la boh tang ni...makan kt depa sorg2 ja no.....
Auntie Lina,
bolehhh..tp kt M'sia bleh dpt yg lagi sedap la auntie...hehehehe
Auntie Kirah,
ni secret recipe lor...huhuhuhu...kedekut ilmu sungguh!
Resipi beger dagin tuh lebih korang resipi bergedil ja....cuma bergedil boh kentang ngn daun sup ja...beger x boh....blh la wat kediri pasni....kita guna nama CHEYAH BURGER....hehehehe
Post a Comment